Persoonlijk

Verlies


Bij het lezen van een blog van Marije werd ik voor heel even teruggeworpen naar het jaar waarin W en ik allebei onze moeder verloren en we tevens afscheid moesten nemen van mijn vader. Het is inmiddels al ruim 16 jaar geleden, maar heb alle gevoelens en emoties van toen nog onder mijn huid zitten. Onze kinderen waren toen nog maar 6 jaar, 4 jaar en de jongste was 3 maanden.

Hoe vertel je een kind dat zijn/haar Oma ons verlaten gaat en nooit meer terugkomt, maar dat zij er altijd wel zal zijn spiritueel gezien? Hoe vertel je op de dag van de begrafenis van Oma-1 dat Oma-2 haar heel snel zal gaan volgen? (Lees: binnen 3 dagen) Hoe bereid je je kind daarop voor? Daar was helemaal geen tijd voor! Als dan een jaar later ook nog Opa-1 komt te overlijden ben je zelf ook helemaal de weg kwijt. Daar heb ik heel veel moeite mee gehad, laat staan hoe dat voor onze kinderen moet zijn geweest.

Wij hebben zo goed mogelijk geprobeerd er te zijn voor onze kinderen en omdat ze zo jong waren hebben we dat speels gedaan. Voor onze oudste was het vooral belangrijk dat hij Opa nog bij zich zou dragen. Dus had ik hem verteld dat Oma en Opa op zijn schouder zitten en met hem meekijken, samen met Pietje zijn vogel, naar wat hij allemaal doet en hoe hij opgroeit. De middelste bewaarde haar kleine witte pluchen katje (Witje) onder haar kussen, die had ze immers van Oma gekregen. Zo was Oma elke nacht bij haar.

Als dan de leerkracht tegen je kinderen zegt dat dat allemaal onzin is en dat dat allemaal niet kan (Opa kan niet meer meekijken op je schouder en Oma is geen poes) en je kind erg overstuur thuiskomt uit school en je jezelf bijeen moet rapen om niet in woede uit te barsten tegenover de juf… oh wat was ik boos op dat mens! Het gevoel alsof alles onder je voeten werd weggeslagen. Als het een kind (mijn kind) troost biedt, wie ben jij dan om dat allemaal voor mijn en zijn voeten weg te maaien? Maar ik zei niets.. Het kostte me daarna weer een aantal weken voordat ze mijn verhaal weer accepteerden, de juf heeft immers altijd gelijk toch? 

Net zoals toen ik een week na het overlijden van Oma-1 moest gaan vertellen dat ook Oma-2 overleden was en zij me dat 5 keer heeft laten herhalen omdat ze het niet snapte omdat Oma-1 toch vorige week al was heengegaan? Aargh, nog steeds gaan bij mij mijn nekharen omhoog staan als ik er aan denk. En weer zei ik niets..

Maar niemand kent je kind beter dan jijzelf en ik heb gehandeld vanuit mijn hart! Mij is geleerd dat wat je met je hart doet, altijd goed is. Vanuit mijn hart heb ik gehandeld, in het belang van mijn eigen kinderen. Ik had er iets van moeten zeggen tegen de leerkracht. Ik had moeten zeggen hoeveel pijn dat ons allemaal gedaan heeft. Dat heb ik nooit gedaan. Durfde toen nog niet op te komen voor mijn kinderen en mezelf. Maar het gevoel dat zij onze manier van verwerken niet heeft kunnen accepteren en heeft kunnen volgen in het belang van onze kinderen, heeft op mij een wond achtergelaten. Ik kan alleen maar hopen dat mijn zoon en dochter daar geen herinnering meer aan hebben.. En stiekem hoop ik nu dat zij dit ook leest.

10 gedachten over “Verlies

  1. Jeetje wat een nare periode zo snel allemaal achter elkaar. Volgens mij heb je dan het gevoel dat je verdrinkt, maar je gaat door omdat je kinderen je nu het hardst nodig hebben, je verteld ze woordjes van troost en om hun verdriet wat dragelijker te maken, en dan komt er zo’n muts die het allemaal teniet doet. Toen mijn opa gestorven was hij was de een na laatste van mijn opa’s en oma’s, was ik 12 jaar, toen ik de dag na de crematie op school kwam en ik aan mijn vriendinnetjes vertelde over de crematie zei de juf: Natasja hou je mond, het was gister net zo lekker rustig zonder jou…

    Geliked door 1 persoon

  2. Het op jouw en jullie manier doen, dat heb je gedaan en daar gaat het uiteindelijk om. Het was bovendien heftig genoeg allemaal zonder een beter wetende juf die het alleen maar moeilijker maakt. Voor nu een mooi moment van stilstaan 💙🙏🏼

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s