Met een knipoog

Verkooppraatjes


Je kent ze vast wel. Van die irritante HBO studentjes (veelal jongens) die in de stad achter je aanzitten, oogcontact met je zoeken en je vervolgens kranten, abonnementen, producten of iets dergelijks proberen te verkopen. Van die kereltjes van een jaar of 20 die op deze manier hun (te) dure studentenleventje een financieel boostje hopen te geven.

Ze hebben een strategie, die gastjes. In een razend tempo vertellen ze je alles wat je vooral ook niet persé wilt horen en laten ze je af en toe een keer “JA” zeggen op een vraag. Meestal is dat ook een vraag waarop een nee-antwoord niet mogelijk is en daar ligt hun kans dus.

Zodra je 2 keer ja hebt gezegd, ben je ook geneigd om voor de derde keer een ja uit te brengen, zodat je zonder dat je er zelf erg in hebt, je handtekening hebt gezet en je dus vasthangt aan een jaarabonnement op de krant uit het Noorden, terwijl je zelf bijvoorbeeld uit Limburg komt. Daar heb je dus helemaal geen ene reet aan. Maar ja, je hebt dan wel getekend.

Afgelopen week stond er bij mij tijdens het eten koken ineens zo’n opgeschoten mannetje voor de deur. Ik schat hem een jaar of 20, tops. Hij kwam voor een goed doel waarvan ik nu niet zeg welk doel dat was omdat dat er ook helemaal niet toe doet. (Jeetje wat veel ‘oes’ in deze zin zeg, jemig)

Maar enfin, ik was dus aan het eten koken, wat altijd een ontzettend goed excuus is om op een slinkse doch eerlijke manier en ook nog zo snel mogelijk van zo iemand af te komen. Maar zoals ik al zei zijn die jongens goed geïnstrueerd. Zij zorgen ervoor dat jij op geen enkele nette manier tussen hun woorden kan komen, sowieso die allerbelangrijkste eerste minuut niet. In die minuut heb jij al voor de eerste keer “JA” gezegd. Dat is dus meteen al 1-0 voor de student.

Intussen is hij al met zijn tweede betoog begonnen en jou vol overtuiging op je gemoed aan het werken en op je emoties aan het inspelen om je zo snel mogelijk en voor de tweede keer “JA” te laten zeggen, wat hem natuurlijk ook zonder al te veel moeite lukt.

Op dat moment besef je je dat je eigenlijk helemaal geen geld wilt geven en dus ook niet aan deze huis aan huis actie mee wilt doen vandaag. Precies dan krijg je een pen overhandigd die je mag houden wanneer je die donatie (van 8 euro) doet. Tactiek? Chantage?

Van binnen ben je inmiddels al lichtelijk geïrriteerd, schiet je in de verdediging en begin je met je verweer. Je zegt dingen als “ik bepaal liever zelf wanneer..”, “er zijn al zoveel doelen waaraan ik een warm hart toedraag..”, “ik kan niet aan alles meedoen..”.

Wanneer dat allemaal niet werkt en jouw lieve glimlach de student niet doet overtuigen dat hij zijn product vandaag niet aan jou zal slijten, dan kun je altijd nog doen zoals ik deed en tegen hem zeggen “Sorry jongeman, maar ik moet nu echt naar mijn eten toe anders brandt het aan. Veel succes bij de buren”.

Waarop het jochie direct die prachtige pen weer uit je handen grist en dan beduusd en mèt pruillip stamelt “Maar dan wil ik wel die mooie pen terug mevrouw..”

Liefs.

8 gedachten over “Verkooppraatjes

 1. Haha, heel herkenbaar! Heb trouwens een vreselijke hekel aan als iemand het bedrag voor mij bepaald. heb daar eens met iemand over in de clinch gelegen dus daar begin ik sowieso niet meer aan. Graag of niet toch…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kan daar ook niet tegen. Ik wil graag zelf bepalen of en wanneer en hoeveel ik ergens aan uit wil geven. Maar ik kan wel begrijpen dat er mensen zijn die er zeg maar ‘in trappen’ . Vooral ouderen.

   Like

 2. Hahaha had vorige week ook zo’n jonge vent aan de deur met ook zoiets voor een goed doel
  Het is alsof ze ruiken dat je als vrouw zijnde niet snel nee zegt en
  Je raakt ze niet snel kwijt. toen dacht ik wacht effe mijn man is thuis en heb hem verder met de jongenman laten praten 2 tellen en hij was weg en ik hoe doet die dat😂😁

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s