Met een knipoog

Facebookergernisjes


Bijna iedereen die ik ken heeft wel Facebook, of heeft Facebook gehad. Zelf gebruik ik het ook al jaren al moet ik zeggen dat de laatste tijd bij mij het social media pitje bijna uit is. Dat geldt overigens niet alleen voor Facebook, ook Instagram, Twitter en andere platforms waar ik lid van  ben en was, hebben hun hoogtepunt wel bereikt en ben ik langzaam maar zeker begonnen aan een afdaling. Dat zou een tijdelijke dip kunnen zijn, maar zo voelt het momenteel niet. De uiterlijke schijn die er heerst, het “kijk mij toch eens een mooi, gelukkig en perfect leventje hebben” en het scoren van zoveel mogelijk vrienden staat mij enorm tegen.

Ik moet bekennen, ik deelde vooral ook mijn privé op Facebook. Vanaf het begin dat de ziektes en kwalen van W en mijzelf de kop op staken (en dat zijn er een aantal) schreef ik bijna alle ins en outs op mijn tijdijn. Dat deed ik niet voor de likes of comments, maar puur als mededeling voor de mensen waar ik van hou en waar ik van vond dat zij het dienden te weten. Zo bereikte ik in 1 klap alle mensen en kostte het me verder geen moeite. Dom dom. Vind ik nu. Natuurlijk lichtte ik de meest belangrijke mensen, mijn gezin en ‘reallife’ vrienden, wèl persoonlijk in, laat dat even duidelijk zijn. Ik gebruikte het als dagboek en dat doe ik nu hier. 😁

Mensen die meedoen aan die “psychologische” testjes en ze dan delen. Testjes als ‘wie is jouw beschermengel?’, ‘wie is stiekem verliefd op jou?’ en ‘in welke stad ligt jouw hart?’ Keileuk om als tijdverdrijf eens even een keer op te klikken en te bekijken wat zo’n test over jou te zeggen heeft, maar toch niet (geloof)waardig genoeg om het te plaatsen? Toch?

Nieuwsberichtjes die eigenlijk geen nieuwsberichtjes zijn, maar die men wel nodig acht te delen. Zo zag ik deze week iets voorbijkomen als “dit is de dochter van Ronald de Boer, mag zij zich de knapste van het Nederland noemen?”. Een dag later dezelfde mededeling over de dochter van Frank de Boer. Wat voor beeld schetst zich hier? Dat het lekker belangrijk is hoe knap of mooi iemand is? Ga toch weg! “Hoeveel kilo is Linda de Mol afgevallen deze week?” Ga weg, ook dat boeit toch helemaal niemand? Of toch wel?

Like, deel en win acties. Pffff, altijd dezelfde mensen die dat liken, delen en nooit winnen. Van tuinoverkapping tot complete keuken, van bank tot elektrische fiets. Echt alles wordt geliket, gedeeld en hopelijk gewonnen. 

Statussen van mensen die spelletjes spelen. Kom op jongens, daar kan ik toch niets mee? Dat je level 28 hebt bereikt en dat dat uitbundig gevierd moet worden? Dat je, HOERA, een leven hebt verdiend via 1 van je medespelers? Er is een optie dat je dat uit kunt zetten hè, dat weet je toch wel?

Het zal natuurlijk allemaal wel aan me, myself and I liggen. Wij drieën hebben er genoeg van. Misschien ben ik wel veranderd en kijk ik er daarom anders tegenaan. Dat zou makkelijk kunnen. Ik schrijf tegenwoordig namelijk liever een blogje dan dat ik tijdlijnen ga zitten bekijken waarin alleen maar narigheid, onnozele spelletjes en testjes, foute weerspiegelingen van het leven en rare verwachtingspatronen gevormd worden. Nee, laat mij dan maar lekker schrijven in een blogje wat in de lucht zweeft om het zo allemaal lekker van me af te laten glijden. Heerlijk! 

Liefs.

14 gedachten over “Facebookergernisjes

  1. Hoi Ellie, helemaal met je eens. Sociale media word niet altijd gebruikt op een manier zoals het eigenlijk zou moeten. De hele goe-gemeente roept altijd over de kracht van social media. Die kracht is er in geval van eventuele vermissingen van personen en diefstal van alles en nog wat.

    Maar of je hebt gescoord in een spelletje, of wat je gegeten hebt in restaurant X met Y naast je….het zal maar dat is alleen interessant doen en non informatie.
    Dus ik blijf het wel gebruiken, alleen op mijn manier en doe het niet door allemaal onzin te verkondigen en te delen.

    Liefs
    Han

    Geliked door 1 persoon

  2. Herkenbaar. Ik heb tegenwoordig allemaal deelgroepen op fb. Veel deel ik niet met iedereen. En het belangrijkste deel ik face to face… Maar tis wel handig om updates over lijf en leven massaal te delen. Als niet iedereen t hoeft te weten dan deel ik het met het betreffende groepje. Werkt prima. Xx

    Geliked door 1 persoon

  3. Ben compleet met je eens
    Sommige mensen delen echt alles op FB,zelf wat ze aan het eten zijn haha.
    Heb zelf facebook maar als ik iets persoonlijks wil delen bel ik mijn beste vriendin wel op want je weet toch niet wat FB met deze informatie doet en bij de mensen die je vertrouwt blijft het veilig!!

    Geliked door 1 persoon

      1. Ik heb Instagram gisteren ook weer privé gezet. Volgers van 600 naar 150 of zo gebracht, twitter opgekuist – daar had ik al een slotje – maar volgers eveneens van 700 naar 130 gebracht en Facebook heb ik sinds kort een nieuwe account, dus die zit nog snor 👍

        Like

Plaats een reactie