Persoonlijk

(Les)bi(seksueel)

Op Instagram had ik het vandaag erg druk. Niet alleen daar trouwens, ook in en door mijn hele huis. Met name in de kelder en de koelkast. Maar dat zul je pas begrijpen wanneer je mijn story daar gezien hebt. Een mede-blogger, een Tukker, sprak me daar op aan en vroeg me of ik soms ook dicht kon. 🤣 Ik zei dat ik nogal veel meemaak in mijn leven, waarop hij gekscherend zei dat ik een column zou moeten gaan schrijven. De grapjas.

Na wat nagedacht te hebben vandaag, heb ik denk ik wel genoeg inspiratie voor een mooi blog. Een blog dat hopelijk laat zien dat whatever je ook bent en hoe je ook doet, je altijd mooi bent.

Vaak worden er dingen van je verwacht. Dingen die je wenst voor later. Dingen waarvan je droomt dat ze uitkomen. Dingen die je voor ogen hebt voor je kinderen bijvoorbeeld. Wij allemaal hebben een soort verwachtingspatroon voor de toekomst en dan vooral voor de toekomst van onze kinderen. Wanneer dat beeld verstoort wordt doordat dingen anders uitpakken dan jij had gehoopt of verwacht, dan heb jij tijd nodig om aan dat nieuwe plaatje te wennen.

Wanneer je dochter bijvoorbeeld onverwachts vertelt dat ze het huis uit zal gaan en redelijk ver bij je vandaan gaat wonen, dan zul je als ouder die omschakeling moeten maken. Je had er niet op gerekend, nog niet althans en dus zul je dat moeten loslaten zodat het uiteindelijk zijn weg zal vinden in jouw leven.

Of wanneer je kind keuzes maakt die jij zelf niet zou hebben gekozen zoals de schoolkeuze, vriendenkeuze, baankeuze. maar uiteindelijk is het wel háár leven. En als zij gelukkig is, ben jij dat natuurlijk ook. Dat is immers het enige dat je wil, een gelukkig kind.

Verder gaat het wanneer je kind anders geaard blijkt te zijn. Het maakt in dit geval niet uit of ze homo, lesbi of misschien zelfs biseksueel is. Anders geaard, het woord zelf zegt het al. Je hebt geen keus, je kiest er niet voor. Je bent anders geaard. Doet dat af aan de persoon? Nee, ik vind van niet! Meiden of jongens die dit ervaren gaan door een zware periode voordat ze er openlijk voor uit durven komen. dat moet echt heftig zijn. Ik kan me dat niet eens voorstellen hoe moeilijk dat moet zijn. Wel kan ik me voorstellen dat je als ouder eventjes stil wordt wanneer je kind je dit vertelt. Dat je eventjes de tijd nodig hebt om er aan te wennen, een pas op de plaats moet maken. Maar, is zo’n kind dan ineens een ander persoon? Gaan ze zich ineens heel anders gedragen? Anders uiten? Nee toch, ze blijven toch gewoon de persoon die ze zijn?

Al jaren roep ik tegen mijn kinderen dat ik wil dat ze gelukkig worden en dat ik ruimdenkend ben en open sta voor een heleboel dingen. Dat ik niet zal staan juichen wanneer 1 van mijn kinderen anders geaard zou zijn, maar dat ik gewoon van ze zal blijven houden hoe of wat ze ook zijn.

Zo zou iedereen eigenlijk moeten denken vind ik. Dan zouden al die jonge tieners en jong volwassenen het misschien een klein beetje makkelijker hebben in deze harde maatschappij. En als men toch naar doet tegen je, dan rijm je ze maar de mond. 😉

Liefs.

15 gedachten over “(Les)bi(seksueel)

 1. Anders geaard…het moet niet makkelijk zijn, wetend dat we nog altijd in een maatschappij leven waar dat door velen niet aanvaard wordt, begrijpen wie begrijpen kan.
  Ik denk dat dat ook de angst van vele ouders is, wetend dat hun kind mss met problemen te maken krijgt, mss ook wel met geweld. De angst dat je kind oneerlijk behandeld wordt is dé schrik van elke ouder en dat kan je nooit loslaten. Het is bijna niet voor te stellen dat in een 20e eeuw mensen veroordeeld worden voor hun seksuele geaardheid, er de gevangenis voor kunnen indraaien, en toch gebeurt dat dagelijks. Maar ja, een open geest zal nooit voor iedereen weggelegd zijn vrees ik :(.
  Mooie blog lieve E!
  liefs xxx

  Geliked door 1 persoon

 2. Tukkers zijn wijze mensen. 🙂
  Kinderen loslaten is een lastig iets. Anders geaard of anders zijn maakt het soms niet makkelijker. Ik vind dat raar, want het zou mijn geen fuck uitmaken waar mijn zoon mee thuis zou komen… zolang het geen 50 jarige man in een regenjas is.
  Nu komt mijn zoon sowieso niet zo snel thuis met iemand, omdat hij ook anders geaard is, maar dan heet het zware autisme. En dat is dan gek genoeg makkelijker geaccepteerd in een soms toch homofobe maatschappij.

  Geliked door 1 persoon

  1. Als moeder van 2 kids die dagelijks “mensen met een beperking (waaronder autisme) begeleiden…is je zorg als ouder dan niet “wat als ik er niet meer ben?” Lijkt me zo moeilijk. Het blijft me elke dag verbazen waarom mensen zich bemoeien met iemands seksuele voorkeur; zolang alles tussen mensen met wederzijdse goedkeuring gebeurt…dat is toch ieders eigen recht op zelfbeschikking?

   Geliked door 1 persoon

  2. Mensen van onze generatie zijn vaak meer openminded dan de jongeren onder ons. De jongeren van nu zijn zo hard, ik kan me niet herinneren dat ik zo hard was toen ik hun leeftijd had. Mensen denken vaak dat ze tolerant zijn, maar als t puntje bij t paaltje komt is het net of er ineens andere meningen ontstaan. Wanneer men zelf dingen ervaart is het toch vaak ook anders. Live and let live, daar zou een ieder zich aan moeten houden.

   Geliked door 1 persoon

 3. Soms heb ik het idee dat we weer terug in de tijd zijn gegaan. Ik dacht dat anders geaard best geaccepteerd was eind vorige eeuw, maar als ik nu lees over het geweld, dan denk ik wat is er gebeurd, of heb ik altijd onder een steen geleefd. Ik hou van mijn kinderen, en ik gun ze een leven vol liefde en geluk anders geaard of niet. Als ze het maar niet moeilijk krijg. Mij maakt het echt niets uit….

  Geliked door 1 persoon

  1. Mensen van onze generatie zijn vaak meer openminded dan de jongeren onder ons. De jongeren van nu zijn zo hard, ik kan me niet herinneren dat ik zo hard was toen ik hun leeftijd had. Mensen denken vaak dat ze tolerant zijn, maar als t puntje bij t paaltje komt is het net of er ineens andere meningen ontstaan. Wanneer men zelf dingen ervaart is het toch vaak ook anders. Live and let live, daar zou een ieder zich aan moeten houden.

   Geliked door 1 persoon

 4. Voor mij zou het ook niet uitmaken waar mijn kinderen mee thuiskomen, daar ik zelf ook geen benul heb ik welk “hokje” men mij wil stoppen, boeit mij dat geen reet! Hun geluk staat voorop en helaas geldt die instelling niet voor iedereen.
  Moeilijk te begrijpen als je zelf moeder bent he? Je doet toch alles voor je kids? Je wilt ze toch zo goed mogelijk begeleiden? Dat ze zelf hun fouten moeten maken en ervan moeten leren is een feit, maar je bent er als ouder om ze juist in die moeilijke dingen te steunen.
  Tieners zijn zo cru onder elkaar.. mijn dochter heeft er helaas nog veel te vaak last van 😦
  :*

  Geliked door 1 persoon

  1. Niet alleen tieners zijn cru onder elkaar, volwassenen kunnen er ook wat van. Het enige dat je wil als je ouder bent, is dat je kind onbezorgd gelukkig kan zijn. Soms is alleen dat onbezorgde al op jonge leeftijd ver te zoeken en worden zij in hokjes geduwd. Alles wat anders is dan zijzelf zou niet deugen. Nou, dikke vinger. Iedereen is goed zoals hij of zij is. Ik heb bijvoorbeeld een grote neus en wijk dus ook af van het ideaalbeeld. Maar het is wel mijn neus en dat maakt mij, mij. Zo ook voor de kinderen die strugglen met hun geaardheid. Het maakt je tot wie je bent en daar mag je gewoon trots op zijn. Vind ik.

   Like

 5. Mooi stukje…. Als we nu eens stoppen met ‘anders geaard’, dan wordt het misschien makkelijker, ook voor de mensen zelf, om gewoon om te gaan met je gevoelens. Of je nu op jongetjes, meisjes, of beiden, valt. Liefde is het mooiste wat er is. Verliefdheid ook. Daar is niks anders-aardig aan…
  Soms heb ik, net als Natasja, weleens het idee dat de wereld bekrompener wordt. Aan de andere kant….heel Nederland is druk twitterende als een Nederlandse man na een maandenlange zoektocht naar een mannelijke wederhelft het huwelijk toch afblaast. Dat gebeurde een aantal jaren geleden nog niet. Net zoals de doodnormale aanvaarding van 2 dames in Boer Zoekt Vrouw. Wat overigens qua naamgeving wel iets minder conservatief kan zijn 😉
  Mij maakt het niet uit. Als we maar gelukkig zijn met zn allen 🖤

  Like

  1. Precies! Het wordt hoog tijd dat al die hokjes gewoon samenkomen tot 1. Niemand heeft iets aan al die hokjes. We zijn allemaal mens met 1 doel, gelukkig zijn of worden. Hokjes doen er totaal niet toe. Maar probeer dat maar eens te laten verdwijnen in deze maatschappij. Xx

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s